31 Ağustos 2015 Pazartesi

Döviz borcu olanlar dikkat!, Prof Dr Orhan MORGİL

Döviz borcu olanlar dikkat!
Yükselen döviz fiyatları, döviz cinsinden borcu olanları olumsuz yönde etkileyecek. Ekonomik gidişatta ise, hükümetin tutumu oldukça önemli!..
“GELİNEN NOKTA BAŞARISIZLIKTIR”
Hacettepe Üniversitesi İktisat Profesörü Dr. Orhan Morgil ile doların son günlerde yükselişini konuştuk. Morgil, doların yükselmesinin, döviz borcu olan şirketleri ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğinin mesajı verdi.  “Makroekonomik açıdan bakarsak büyümenin, yüzde 3,6 olacağı söyleniliyor.” diyen Morgil, “Hâlbuki Türkiye’nin doğal büyüme oranı yüzde 5’tir. Yüzde 5’in altındaki büyüme, belirlenen hedef açısından bana göre bir başarısızlıktır.
Hedef tutturulamadı ama yine orta bir başarı var. Yüzde 7-7,5 civarında bir enflasyon var. Cari açık biliyorsunuz ki yüksek. Son açıklanan 60 milyar doların, yılsonu itibariyle daha da yükseleceğini tahmin ediyorum. İstihdam yönünden de işsizlikte bir artış var. Ama bunun ötesinde finansal piyasalar açısından çok ciddi sıkıntılar var.” değerlendirmesinde bulundu.
“DÖVİZ BORCU OLANLAR, CİDDİ ETKİLENECEK”
Geçen sene İstanbul’un borsa endeksini hatırlatan Morgil, “2013’ün başında, İstanbul borsa endeksi 71 bindi. Şimdi ise aşağı yukarı 68 bine düştü. Dolar cinsinden bakarsanız borsa, yüzde 30-35 kaybetti. Dolarda büyük bir yükseliş var. Merkez Bankası 1,92’yi öngörüyordu yılsonu için. Tabi bu, döviz borcu olan bankaları, şirketleri olumsuz etkileyecektir. Nereden bakarsanız finansal piyasalar yönünden çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Ama burada tabi siyasi ilişkilerin, dış politikadaki gelişmelerin ve iç politika gelişmelerinin önemli bir rolü var.
“ÖNCE SİYASİ İSTİKRAR, SONRA EKONOMİK BAŞARI”
Hükümetin siyasi istikrarı sağlamadan, ekonomide başarılı olması pek mümkün değil. Bunun göz önüne alması lazım. Tüm gelişmelere bakıldığında geçen yılı kayıp olarak değerlendirebiliriz. Bu yıl da çok fazla ışık yok. Çünkü finansal piyasalardaki bu istikrarsızlığın ve doların yükselmesinin, hem enflasyon üzerinde hem firmalar üzerinde hem de döviz borcu olan tüketiciler üzerinde ciddi etkileri olacak.” uyarısında bulundu.
“PETROL FİYATLARI PEK ARTMIYOR”
Enflasyonun yükselme ihtimalini de değerlendiren Prof. Dr. Orhan Morgil, sözlerini şöyle sürdürdü:
Döviz arttığı için bu sene enflasyon, geçen senenin üzerinde seyredebilir. Bir tek olumlu gelişme var: Petrol fiyatları şu anda pek artmıyor, hatta geriliyor. Tabi enflasyonu olumlu etkileyecek bir faktör bu. Ama enflasyonun, geçen yılın bir miktar üzerinde olacağını düşünüyorum.
“EKONOMİK SIKINTILAR ARTACAK”
Siyasi istikrarın devam etmesi halinde, ekonomik sıkıntıların da artacağını belirten Morgil, “Dış politikadaki sıkıntılar ve siyasi istikrarsızlık devam ederse; doların, bu yıl içinde de Türk parasına karşı bir miktar değer kazanacağı açık olarak gözüküyor. Sadece ekonomik veriler değil, siyasi veriler de çok önemli. Bilindiği gibi siyasi veriler, finansal piyasalarda oynaklıklar ve istikrarsızlıklar oluşturuyor. Hükümet, yargı ile ilgili olan yasa tasarısını geri çeker, partiler de anayasal düzeyde anlaşırsa ve siyasi tansiyonu bir ölçüde düşürmeye çalışırsa; önümüzdeki yıl, daha istikrarlı bir ekonomik ve siyasi yapı ortaya çıkabilir belki.” açıklamasında bulundu.
HÜKÜMETİN TUTUMU
Hükümetin tutumuna da değinen Morgil, “Hükümetin tutumu ‘dediğim dedik’ şeklinde. Eleştiri ve önerileri çok fazla göz önüne almıyor. Onun için 2014 yılı, finansal piyasalar ve ekonomik piyasalar açısından, büyüme ve işsizlik yönünden sıkıntılı geçeceğe benziyor. Siyasi istikrar sağlanmadan, kolay kolay bir düzenleme olacağını düşünmüyorum açıkçası.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
(AJANSHABER-14 Ocak 2014 - 12:58, Feridun CESUR / ANKARA)
http://www.ajanshaber.com/doviz-borcu-olanlar-dikkat-haberi/31598

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder