9 Temmuz 2023 Pazar

Padişah imama ve bektaşiye sormuş

Rukiye Demir

 RUKİYE SULTAN DİYOR Kİ:

Sevgili okurlar, bilindiği üzere emeklilere %25 zam verileceği yayınlandı. 

Sosyal medyada paylaşılan güzel bir hikaye tarafıma geldi. Ben de bunu sizlerle paylaşmak istedim. Nedeni ise Emeklilerin aldıkları zam ile idare etmelerinin haklı nedenleri olduğudur. 

Hikaye bu ya biz de anlatalım istedik. 

Vakti zamanında bir padişah varmış. Padişah huzuruna bir imamla, bir Bektaşi dedesini birlikte kabul etmiş.

Padişah konuklarından ilk önce İmama şu soruları sormuş:

Padişah demiş ki: İmam efendi, içki var mı? Yani içki içer misin?

İmam bu soru karşısında şaşırmış ve "Haşa Sultanım! ağzıma sürmediğim gibi içki içilen yere bile uğramam. 

Padişah bu sefer de "Kumar var mı? arada sırada kumar oynar mısın? diye sormaz mı!

İmam "Sümme haşa Sultanım! demiş. 

Bu sefer padişah daha da can alıcı soruyu sormuş,  "Kadın, kız var mı?" Bir erkeğin en zayıf noktasına değinmiş. İmam efendi bu soru karşısında da şaşırmış ve hemen cevabını vermiş.

-"Elfi elfi haşa sultanım! Benim kadın ile kız ile işim olmaz. Ben evli barklı insanım,"demiş. 

Padişah sorduğu sorulara aldığı cevabın karşılığında İmam efendi'ye kuşağından bir altın çıkarıp hediye etmiş. Güle güle harca demiş.  İmam o anda padişah'ın lütfuna ve hediyesine sevinmiş elbette. 

Padişah hazretleri bu sefer karşısında duran ve dikkatle Padişahın İmama sorduğu soruları dinleyen Bektaşi dedesine aynı soruları sormaya başlamış. 

Padişah Bektaşi dedesine dönmüş ve dedeye:

-Erenler içki var mı? diye sormuş. Bektaşi dedesi şu cevabı vermiş:

-Akşamdan akşama olur sultanım!

Bu sefer Padişah Bektaşi dedesine: "Kumar var mı, kumar" diye sormuş. 

Bektaşi Dedesi cevap vermiş Padişah'a: "Arada sırada oynarız Sultanım!" demiş. 

Padişah en can alıcı soruyu sormuş Bektaşi Dedesine: "Kadın, kız ayağı var mı?"

Bektaşi dedesi ne cevap vermiş, adam Bektaşi yalan söyleyemez ya. Demiş ki Bektaşi dedesi: "Eh işte, o da oluyor bazen Sultanım" demiş. 

Padişah bu sorulardan sonra kuşağından bir kese dolusu altını çıkarıp Bektaşi Dedesine hediye etmiş. Bunu gören İmamın canı sıkılmış. Hemen atılmış ve Padişah'a şunları söylemiş:

-Sultanım bu nasıl bir iştir! Ben içki içmem, kumar oynamam, harama uçkur çözmem. Bana bir altın verdiniz, bütün bu süfli işleri yapan dedeye bir kese altın verdiniz. Valla ben bundan birşey anlamadım, demiş İmam Efendi. 

Padişah bunun üzerine İmama demiş ki: 

"İmam efendi, senin hiçbir masrafın yok. İçki içmiyorsun, kumar oynamıyorsun, kadın, kız ayağın da yok. Sen hiç fazladan masraf yapmıyorsun ki, ama dedenin masrafları çok. Onun için ona fazla verdim. Dedeye bu bir kese altın bile az gelir, demiş. 

Bu hikaye bana emeklilerin durumunu hatırlattı. 

Emeklilere seyyanen zama bile gerek yok. Emekli zevata yüzde 25 lik zam bile fazla.

Neden mi? Bu kesim zaten emekli olmuş, evinde, ya da kahvehane köşesinde, ya da cami avlusunda oturuyor. Bu kesimin et, süt, yumurta, bal, baklava, yeme alışkanlığı olmadığı gibi, içki içme, kumar oynama, kadın, kız ayağı da yoktur.  Taksiye binme alışkanlığı yoktur. Otobüslere bedava biniyorlar zaten. 

Tatile gitme, hele ki tatil köylerine gitme, dünyayı gezme alışkanlığı hiç yoktur. Öyle seyahat ederek lüks otellerde kalma hevesi ise hiç yoktur. Otellerin önünden bile geçmezler. 

Eğlenmeye, sinemaya, tiyatroya, gezmeye gitmeye de vakit bulamazlar, gitmezler. 

Yeni kıyafetler almazlar, eskileri ile yıllardır idare etmişlerdir, gene etmeye devam ederler. 

Hele ki, ailece lokantaya gitmeye, kitap, dergi almaya vb. fuzuli hiçbir masraf yapmaya niyetleri yoktur. Cep telefonları zaten ya çocukların kullanıp, onlar yenisini alınca onların eskisi ile idare ederler, ya da en eski telefonu kullanırlar. Bilgisayar merakları da pek yoktur. 

Yabancı devletlerdeki emekliler gibi, dünyayı gezelim, gibi hevesleri de yoktur. Ceplerindeki paranın çoğunu zaten ya çocuklarına, ya da torunlarına verirler. Kendisi ben zamanında doğal beslendim, şimdi torunlarım beslensin, çocuklarım yesin içsin, gezsin diye düşünürler.

Kendileri ya Cami avlusunda, ya parklarda, ya da bir arkadaşı ile arada sırada kıraathane'de ya okey oynar, ya tavla, ya da kağıt oyunu. Çay parası vermek istemeyen, ya da cebinde çay parası olmayan emekliler ise, parklarda, ya da beleş oturulabilecek yerlerde otururlar akşamı ederler. 

Üstelik 15 bin TL. Bayram ikramiyesini istemeyen, 2 bin lira Bayram İkramiyesini alıp bol bol harcayan, emeklilere çok zam yapmanın ne alemi var. Öyle veya böyle yaşıyorlar. 

Allah Devletimize zeval vermesin. Büyüklerimizi başımızdan eksik etmesin. 

Rukiye Demir.

09.07.2023





Yeni kıyafetler almaya, ailece lokantaya gitmeye, kitap dergi alma, vb gibi hiçbir masrafı yoktur.👍

........

Padişahım çok yaşa...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder